24-01-2013 10:51 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Europese tankstations moeten meer alternatieve brandstoffen aanbieden, vindt Brussel. Ook wordt van ieder land een minimum aantal laadpunten geëist.

Volgens de Europese Commissie is Nederland een van de toonaangevende landen binnen Europa wat betreft de inzet voor de toegang tot schone brandstoffen. Wel vindt Brussel dat er nog lang niet genoeg laadpunten zijn.

Daarnaast vindt de Commissie dat alle landen er voor moeten zorgen dat de laadpunten overal dezelfde stekkertoegang hebben en schone brandstoffen, zoals waterstof, toegankelijk wordt.

Strenge eisen

In 2012 waren er ongeveer 4800 laadpunten voor elektrische auto’s in Nederland. De komende jaren moet deze hoeveelheid toenemen tot minimaal 32.000, waar 200.000 auto’s gebruik van kunnen maken. De Europese Commissie stelt deze strenge eis niet alleen aan Nederland. Zo moet het Verenigd Koninkrijk ruim 120.000 nieuwe oplaadpalen installeren.

Op deze manier wil de Commissie het gebruik van schonere brandstoffen stimuleren en breder toegankelijk maken. Ook hopen ze dat bedrijven door deze maatregelen meer en goedkopere elektrische auto’s gaan produceren.

Nu is er namelijk sprake van een vicieuze cirkel, aldus de Europese Commissie: “Er worden geen tankstations gebouwd omdat er niet genoeg elektrische auto’s zijn, en de auto’s worden niet tegen goede prijzen aangeboden, omdat er niet genoeg vraag naar is.”

Bron: NuZakelijk

Foto:  Matti Mattila via Flickr.com