09-09-2015 07:58 | Door: Dimitri Reijerman

Toyota wil met Toshiba en andere bedrijven in Japan een gehele waterstofketen opzetten en de levensvatbaarheid ervan testen. Ze produceren de waterstof door middel van windenergie.

Volgens de plannen zullen Toyota, Toshiba en enkele andere Japanse bedrijven en overheidsinstellingen de uitrol van de waterstofketen rond de steden Yokohama en Kawasaki realiseren. Daarvoor is vier jaar ingeruimd. Het project start vanaf april 2016. Het Japanse ministerie van Milieu ondersteunt het initiatief.

De initiatiefnemers willen de gehele waterstofketen opbouwen: een installatie om waterstof door middel van elektrolyse te produceren, een systeem om de gegenereerde waterstof op te slaan en te transporteren, en een netwerk van tankstations. Tijdens de proef zullen vorkheftrucks in nabijgelegen fabrieken en veilinggebouwen op waterstof gaan rijden.

Duurzaam gevoed elektrolyse-proces

Om de benodigde waterstof op een duurzame wijze via elektrolyse te genereren, maken de bedrijven gebruik van een windpark in Yokohama. Dit park biedt een capaciteit van 1.980 kilowattuur. Alleen in geval van nood wordt er tijdelijk stroom van het net gebruikt.

De deelnemers aan het waterstofproject willen ook bekijken hoe een waterstofketen in de praktijk functioneert en hoe bijvoorbeeld de brandstofprijzen worden vastgesteld. Ook de vraag hoeveel CO2-uitstoot exact kan worden voorkomen, is nog niet beantwoord.

Waterstofliefhebbers

Dat Toyota en Toshiba deel uitmaken van het project is allesbehalve verrassend. Toyota ziet meer brood in op waterstof aangedreven voertuigen dan de elektrische auto en introduceerde onlangs de Mirai.

Ook Toshiba is optimistisch over de brandstof en denkt rond 2020 al honderden miljoenen euro's aan waterstofgerelateerde producten en diensten te kunnen verkopen.

Bron: Toyota | Foto: Toyota