09-09-2015 12:00 | Door: Dimitri Reijerman

Toyota heeft de vierde generatie Prius onthuld. Volgens de autofabrikant is het hybride model, vooralsnog zonder stekker, zuiniger en schoner dan voorgaande modellen, maar cijfers geeft het nog niet vrij.

Volgens Toyota zorgt de nieuwe hybride aandrijflijn in de Prius voor de laagste CO2-emissiecijfers ter wereld. Harde cijfers zijn nog niet vrijgegeven - Toyota wil deze pas op de presentatie op de IAA-beurs in Frankfurt publiek maken - maar Green Car Congress meldt dat Toyota het gemiddelde brandstofverbruik met circa 10 procent heeft weten te reduceren. Een Plus-variant, waarbij de accu in de auto via het stopcontact opgeladen kan worden, komt pas later op de markt maar zou nog zuiniger zijn.

Efficiëntere en kleinere motoren

In het nieuwe model, waarbij de designers goed naar de Mirai hebben gekeken, heeft Toyota kleinere en efficiëntere benzine- en elektromotoren geplaatst. Voor de 1,8 liter benzinemotor stelt Toyota dat de thermische efficientie ruim 40 procent bedraagt, de hoogste ter wereld. Ook de accu, een nikkel-metaal-model, is compacter maar is wel sneller op te laden.

Om de Prius goedkoper te kunnen produceren, heeft Toyota gekozen voor het zogeheten Toyota New Global Architecture-platform (TNGA). Daarbij kunnen onderdelen van de Prius ook voor andere modellen gebruikt worden. Dit zou een kostenbesparing van zo'n 20 procent opleveren.

De TNGA-architectuur zorgt ook voor een lager geplaatste aandrijflijn en daarmee een lager zwaartepunt. Dit moet de rij-eigenschappen en de stabiliteit van de hybride verbeteren.

Veiligheidssystemen

In de boordcomputer zijn diverse veiligheidssystemen geplaatst, zoals voetgangersdetectie en adaptive cruise control. Andere geïntegreerde systemen zijn een botspreventiemechanisme, verkeersbordherkenning en rijbaanhulp.

Toyota zal de vierde generatie Prius-modellen in het eerste kwartaal van 2016 op de markt brengen. De autofabrikant heeft naar eigen zeggen meer dan 50.000 Priussen in Nederland weten te verkopen sinds de hybride in 2000 op de markt kwam. Wereldwijd heeft Toyota 3,5 miljoen Prius-auto's verkocht.

Bron: Toyota | Foto: Toyota