25-01-2013 11:18 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Bedrijven kunnen met volledig elektrische auto’s of plug-in hybrides tot tweederde van de brandstofkosten besparen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Energy Saving Trust, een Engelse organisatie die advies geeft over energiebesparing. Twintig bedrijven werden onderzocht. Daaruit bleek dat voor afstanden onder de 160 kilometer volledig elektrische auto’s het voordeligst zijn, terwijl plug-in hybrides uitkomst bieden voor langere afstanden. Ook voor bedrijven die hun wagenpark klein willen houden biedt deze versie uitkomst.

Korte versus lange afstanden

Elektrische auto’s hebben ten opzichte van traditionele brandstofauto’s een beperkt bereik. Het neusje van de zalm onder het elektrisch vervoer is de Tesla Model S. Deze auto komt met een volle lading weliswaar 480 kilometer ver, maar dat halen de meeste elektrische auto’s nog niet. Meer oplaadpunten kunnen uitkomst bieden, doordat elektrische wagens dan tussendoor kunnen “bijtanken”.

Voor bedrijven die over langere afstanden zaken doen zijn plug-in hybrides een betere optie. Deze auto’s rijden de eerste kilometers elektrisch en schakelen daarna over op een brandstofmotor. Ook voor bedrijven die hun auto’s onregelmatig gebruiken en inzetten voor verschillende doeleinden is deze variant een goede keus. Op deze manier kan het wagenpark klein blijven, omdat er geen aparte auto’s voor korte én lange afstanden hoeven worden aangeschaft.

Nederland

In Nederland worden er steeds meer oplaadpunten geïnstalleerd om elektrisch rijden aantrekkelijk te maken. Dat past in de stijgende trend. Afgelopen jaar werden er vier keer zoveel plug-in hybrides verkocht dan vorig jaar. In totaal zoefden er ruim 7.400 de showroom uit.

Daarnaast stimuleert de stad Amsterdam elektrisch rijden door subsidies te geven voor elektrische taxi’s. Ook Europa ziet heil in elektrisch rijden en gaat van lidstaten een minimum aan elektrische oplaadpalen eisen.

Bron: Businessgreen

Foto: P.O. Forsberg