11-09-2015 15:33 | Door: Dimitri Reijerman

De Indiase regering overweegt om Indian Railway op de daken van circa vijfhonderd treinen zonnepanelen te laten plaatsen. Deze moeten de airconditioning en de verlichtingsinstallatie gaan voeden.

Een anonieme zegsman van de Indiase overheid stelt dat het ministerie voor nieuwe en hernieuwbare energie bereid is om subsidies te geven voor het plaatsen van zonenpanelen op ongeveer vijfhonderd treinen van Indian Railway. De van zonlicht afkomstige stroom kan benut worden voor de airconditioning en de verlichting in treincoupés.

Indian Railway heeft eerder dit jaar al proeven gehouden met een treinstel waarop zonnepanelen waren bevestigd. Deze hadden een capaciteit van 17 kilowattuur. Volgens berekeningen zou een treincombinatie waarbij alle treinstellen zonnepanelen bevatten jaarlijks tot 90.000 liter diesel kunnen besparen. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van 200 ton CO2.

Besparingsmaatregelen

Het energieverbruik van de spoorwegmaatschappij stijgt jaarlijks met circa 5 procent. In een poging het energieverbruik van Indian Railway te beteugelen en de bedrijfsvoering te verduurzamen, zet het spoorbedrijf fors in op allerhande besparingsmaatregelen.

Zo wil het in totaal 500 megawatt aan zonnepanelen op daken van stations plaatsen en er zijn plannen voor de aanleg van eigen zonneparken van samen 1 gigawatt. Ook experimenteert Indian Railway met locomotieven die naast diesel ook op LNG rijden.

Bron: Mint | Jaaron95, via Wikipedia, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)