15-09-2015 07:51 | Door: Dimitri Reijerman

De Fietsersbond heeft een app uitgebracht waarmee het hoopt de fietsbewegingen van tienduizenden fietsers in kaart te kunnen brengen. Zo moet het Nederlandse fietsnetwerk verder verbeterd worden.

In het kader van de Nationale Fietstelweek heeft de Fietsersbond de App de Fiets-applicatie voor Android- en iOS-toestellen ontwikkeld. De app registreert tussen 14 en 20 september de fietsbewegingen van de gebruikers. Daarbij herkent de app fietsbewegingen door gebruik te maken van de diverse sensoren in een telefoon. Het traject wordt met behulp van gps vastgelegd.

Knelpunten in kaart brengen

Met de verzamelde data hoopt de Fietsersbond informatie te verzamelen op vragen als welke routers veel worden afgelegd, welke snelheid gemiddeld wordt gereden en waar er knelpunten zijn. Zo moet de overheid beter inzicht krijgen bij het nemen van besluiten op dit gebied. Ook kan de informatie nuttig zijn voor bedrijven, bijvoorbeeld om te bepalen of een bepaalde lokatie goed per fiets bereikbaar is.

Volgens de Fietsersbond hebben inmiddels meer dan 30.000 personen zich aangemeld voor de meet-app. Bovendien verloot de bond een aantal fietsen onder de deelnemers.

Bron: Fietsersbond