04-02-2013 10:29 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

 

Een nieuwe fietsroute met oplaadpunten voor elektrische tweewielers moet 200 mensen uit de auto krijgen.

Het gaat de eerste route worden met oplaadpalen voor elektrische scooters en fietsen. Om reizen op tweewielers extra aantrekkelijk te maken willen de gemeentes van Amsterdam en Almere zo min mogelijk kruisingen stoplichten en ander oponthoud op de weg. De route verbindt de twee gemeentes en is nog voor het einde van dit jaar af.

“Als je van deur tot deur twintig kilometer aflegt met een snelheid van 25 kilometer per uur, dan ben je met de fiets een klein uurtje onderweg. Op de [elektrische] scooter gaat het een stuk sneller. Met de auto doe je er, als je pech hebt, een uur over,’ zegt Wouter Schrier, beleidsmedewerker bij de gemeente Almere.

Naast minder reistijd bij files is er ook het voordeel van zekerheid. “Je weet precies hoe lang je onderweg bent. Met de auto is er altijd onzekerheid,” zegt hij.

Reiskostenvergoeding

Forenzo, een mobiliteitsinitiatief van de ANWB, werkt samen met de betrokken gemeentes. De organisatie is druk in gesprek met werkgevers om die over te halen om een vrij te besteden mobiliteitsbudget in te voeren. Op deze manier krijgen niet alleen werknemers die met de auto of ov naar het werk komen reiskostenvergoeding.

De Fietsersbond was minder enthousiast. Die vindt dat de route alleen toegankelijk moet zijn voor fietsers. Niet voor gemotoriseerde voertuigen.

Foto: Fietsberaad

Bron: ANWB