18-09-2015 10:01 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse technologieconcern Johnson Controls investeert tot aan 2020 ruim € 0,5 mrd in brandstof besparende accutechniek voor personenwagens.

Met een start-stopsysteem slaat de motor van een auto bij korte stops, bijvoorbeeld voor een rood stoplicht, direct af. Dat bespaart volgens Johnson Controls 5 tot 8 procent brandstof.

start-stopsystemen

Om de radio, verwarming en andere elektrische systemen zonder draaiende motor van stroom te voorzien, hebben de auto’s met een start-stopsysteem een extra accu. Johnson Controls verwacht dat de markt voor deze accu’s groeit tot 56 miljoen wereldwijd in 2020 en verhoogt zijn productiecapaciteit voor de systemen.

“Deze systemen vergen minimale ingrepen en zijn significant goedkoper dan hybride aandrijvingen of volledig elektrische auto’s”, zegt Lisa Bahash, vicepresident bij Johnson Controls Power Solutions. “Met star-stopaccu’s kunnen autofabrikanten snel aan milieu- en efficiëntie-eisen voldoen.”

Volkswagen en Citroën hebben begin deze eeuw enkele kleinere modellen met start-stopsystemen uitgerust. Inmiddels is de technologie steeds meer gangbaar, ook bij grotere auto’s.

Volvo voorziet sinds dit jaar alle uitvoeringen van de V70 en XC70 van de brandstofbesparende systemen.

Wereldwijde dekking

Johnson Controls levert elektronica die energiesystemen, gebouwen en transport energie-efficiënter maakt. Het Amerikaanse bedrijf is ook een belangrijke toeleverancier voor de automotive industrie.

Johnson Controls ziet de vraag naar de accu’s op alle continenten stijgen. In Europa heeft het bedrijf de productiecapaciteit in voorgaande jaren al uitgebreid. Bij de Duitse plaatsen Hannover en Zwickau investeerde Johnson Controls € 225 mln. In de Verenigde Staten volgt binnenkort een fabriek van € 130 mln en in China investeert het bedrijf € 200 mln in een nieuwe productielocatie.  

Bron: Johnson Controls | Foto: InSapphoWeTrust (Header) & Marcin Wichary (Side), via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)