21-09-2015 09:38 | Door: Thijs ten Brinck

Het Nederlandse bedrijf e-Traction Europe ontwikkelt motoren voor elektrische bussen. Het Amerikaanse Consultancybureau Frost & Sullivan eert e-Traction met de Global Technology Leadership Award.

E-Traction wint de prijs in de categorie elektrisch vervoer. De wielnaafmotoren die het Apeldoornse bedrijf heeft ontworpen brengen hun energie direct over op de wielen van een elektrische bus.

Dit systeem is 80 procent efficiënter ten opzichte van een normale bus op diesel. In vergelijking met andere elektrische aandrijvingen komen de motoren van e-Traction 15 tot 20 procent verder op een volle accu.

Dankzij de simpele overbrenging heeft het concept daarnaast een langere levensduur, lagere onderhoudskosten en biedt het ontwerpers van bussen en vrachtwagens meer vrijheid, stelt het bedrijf.

Waterstofbussen

Bussen met e-Traction-motoren rijden inmiddels rond in Rotterdam, Duitsland, Zweden en Finland. Op een buslijn tussen thuisstad Apeldoorn en Arnhem komt binnenkort een waterstofbus met wielnaafmotoren.

In 2014 gooide e-Traction al hoge ogen bij de Nederlandse MKB Innovatie 100. Daar behaalde het bedrijf de derde plek. Het Apeldoornse bedrijf heeft voor de ontwikkeling van zijn technologie gebruik gemaakt van een Innovatiekrediet van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. 

Bron: e-Traction, RVO | Foto: e-Traction