16-05-2012 19:10 | Door: Katjana Cabenda

Nog dit jaar zal de Italiaanse sportwagenfabrikant Ferrari zijn eerste hybride model op de markt brengen. De Ferrari Enzo zit qua CO2-uitstoot echter wel ruim boven de Europese norm.

Luca di Montezemolo, CEO van Ferrari, onthulde eerder deze week dat het bedrijf eind dit jaar zijn eerste hybride Ferrari Enzo op de markt brengt. “Een limited edition model en de eerste hybride sportwagen van Ferrari.” Onder de motorkap van de hybride Ferrari zitten hoogstwaarschijnlijk twee elektromotoren in combinatie met een 12-cilinder benzinemotor.

CO2-norm

Het duurzame model verbruikt tot 40 procent minder brandstof dan de traditionele Enzo. Wel blijft er meer dan genoeg ruimte voor verbetering. De nieuwe Ferrari stoot momenteel bijna 550 gram CO2 per kilometer uit. In Europa staat het vastgestelde gemiddelde tegenwoordig op 140 gram CO2 per kilometer, wat in 2015 verminderd dient te worden naar 130 gram per kilometer. Het nieuwe model zit hiermee ruim boven het Europese gemiddelde.

Eerder dit jaar stelde het Europees Milieuagentschap (EEA), opgericht door de Europese Unie, dat de huidige, hoge CO2-emissie van luxeauto’s onder de vastgestelde Europese CO2-wetgeving een boete van €20.000 per auto kan opleveren. Het is de vraag of de boete zal uitmaken voor de gemiddelde koper van luxeauto’s – aan de hybride Italiaanse sportwagen hangt hoogstwaarschijnlijk al een prijskaartje van ruim boven de €660.000.

Startblokken

Het gehele sportwagensegment staat in de duurzame startblokken. Onlangs maakte BMW bekend dat het in 2014 zal beginnen met de productie van een hybride model. Ook Porsche kondigde aan begin 2013 een hybride 918 Spyder sportwagen op de markt te zullen brengen.

Bron: BusinessGreen Foto: WIS Photography via Flickr.com