23-09-2015 15:49 | Door: Thijs ten Brinck

Te midden van alle ophef rond de dieselmotoren van Volkswagen presenteert de Japanse concurrent Toyota een grote SUV met een naar eigen zeggen zeer schone dieselmotor.

Toyota, na Volkswagen de grootste autofabrikant van de wereld, voorziet zijn nieuwe Land Cruiser van een 2,8 liter-dieselmotor. Dankzij een reactie met de chemische stof ureum in het uitlaatsysteem stoot de motor volgens Toyota 99 procent minder stikstofoxiden uit.

Ook verstookt de motor volgens de Japanse autobouwer 9 procent minder diesel dan een vergelijkbaar uitgeruste Land Cruiser van de vorige generatie. Met een verbruik van 7,4 liter per 100 kilometer is de SUV in absolute zin nog geen bijzonder zuinige auto.

Miljardenboete Volkswagen

Deze week kwam aan het licht dat de Duitse autobouwer Volkswagen in de Verenigde Staten heeft gesmokkeld met de software van zijn dieselmotoren.

De software herkent de testprocedure van de Amerikaanse keuringsinstallatie en regelt de verbranding van de motor tijdelijk zo dat er tijdens de test nauwelijks schadelijke stikstofoxiden vrijkomen.

Een Amerikaanse milieuorganisatie ontdekte dat de motor in normaal gebruik heel anders is afgesteld. Dan stoot de motor veertig keer meer stikstofverbindingen uit dan in de Verenigde Staten is toegestaan.

Volkswagen moet 11 miljoen auto’s terugroepen om het probleem op te lossen. Daarnaast hangt de Duitse fabrikant een boete van € 16 mrd boven het hoofd. Op de financiële markten is Volkswagen ook al miljarden aan beurswaarde kwijt geraakt.

Stikstof- of CO2-uitstoot

Waar Toyota ureum gebruikt om de uitstoot van stikstofoxiden te verlagen, net als bijvoorbeeld BMW en Mercedes, claimde Volkswagen zonder zo’n systeem een schone diesel te kunnen leveren. Daarmee leek een Volkswagen zuiniger en praktischer; er was geen extra tank nodig, die extra gewicht meebrengt, ruimte kost en bijgevuld moet worden.

Die claim blijkt nu vals. Volkswagen staat daarom voor de keus om bij 11 miljoen auto’s alsnog een ureumoplossing in te bouwen, of de software zo aan te passen dat de motor altijd werkt zoals tijdens de keuringen. In beide gevallen zullen de bestuurders moeten inleveren op brandstofzuinigheid en motorprestaties.

Bron: Toyota, Wired, Popular Mechanics | Foto: Toyota, VW