24-09-2015 18:49 | Door: Fitria Jelyta

De stichting Duurzaam Repareren wil autorijders motiveren om hun auto’s te wassen bij duurzame waslocaties. Met de ‘Groene Autowasbon’ kunnen autorijders voordelig auto’s wassen bij gecertificeerde autowasbedrijven.

Duurzaam Repareren ontwikkelde de Groene Autowasbon in samenwerking met de Nationale Autowasbon, Washtec en Christ-wash systems. De bon, met een waarde van € 7,50, is bij elke autowaslocatie in Nederland inwisselbaar. Wanneer de gebruiker ervoor kiest om de auto bij een duurzaam gecertificeerde waslocatie te wassen, krijgt hij een upgrade van € 15.

Met dit initiatief wil Duurzaam Repareren autowasbedrijven stimuleren om duurzame maatregelen toe te passen. Zo heeft de stichting de certificering Duurzaam Autowassen bedacht. Hierbij moeten waslocaties voldoen aan onder andere een laag zeep-, water-, en energieverbruik.

Volgens Duurzaam Repareren is autowassen bij een wasstraat een milieuvriendelijke keuze ten opzichte van autowassen voor de deur. Bij een thuiswasbeurt lopen zeepresten, vermengd met vuil, oliën en vetten in het riool. Bij een professioneel autowasbedrijf wordt het water gezuiverd en vaak hergebruikt.

Milieuvriendelijk autowassen

In de Zwitserse stad Forel heeft de carwash Hydrowash duurzame oplossingen toegepast. De autowaslocatie gebruikt 80 tot 90 procent van het opgeslagen regenwater om auto’s te wassen. Daarnaast wordt het water verwarmd door middel van zonne-energie.

Bron: Duurzaam Repareren | Foto: Chanel Beck, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)