25-09-2015 13:33 | Door: Fitria Jelyta

Binnenkort rijden er zelfrijdende auto’s op het TT Circuit in Assen. Een internationaal consortium heeft zich gemeld om het circuit te gebruiken als testomgeving voor nieuwe technologie.

Eerder dit jaar hadden de gemeente Assen, het TT Circuit en de provincie Drenthe al € 3 mln beschikbaar gesteld om het circuit geschikt te maken voor de test. Het circuit krijgt een glasvezelnetwerk, waarop sensoren worden aangesloten.

Volgens de gemeente hebben enkele grote automerken en producenten van sensoren en navigatiekaarten interesse getoond om de zelfrijdende auto’s te testen. Daarnaast hebben kennisinstellingen als universiteiten en hogescholen zich gemeld om gebruik te maken van het circuit voor testdoeleinden.

Naar verwachting is het glasvezelnetwerk in het voorjaar van 2016 gereed. Dit initiatief vindt plaats in het kader van het project Sensor City. Hiermee realiseert de gemeente een grootschalig stedelijk meetnetwerk om verschillende bruikbare toepassingen van sensorsystemen te ontwikkelen.

Verkeersmanagementsysteem

De gemeente wil met het stedelijk netwerk data verzamelen om het verkeersmanagementsysteem te verbeteren. Zo krijgt het netwerk bluetoothsensoren om bijvoorbeeld reistijden en de verkeersintensiteit bij te houden.

“Voordat zelfrijdende auto’s veilig de weg op kunnen, moet er nog veel data worden verzameld,” zegt wethouder Maurice Hoogeveen in RTVNoord. Volgens de wethouder maakt Sensor City in Assen het mogelijk om data over onverwachte verkeerssituaties te verzamelen.

Assen is niet de eerste plaats waar elektrische auto's grootschalig getest worden. Ook in de Verenigde Staten en Lelystad zijn plannen of lopen de eerste tests.

Bron: RTVNoord, Tweakers | Foto: Nic Redhead, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)