01-10-2015 10:22 | Door: Dimitri Reijerman

Volvo Car gaat samenwerken met Autoliv bij Drive Me-project, een Zweeds project waarin zelfrijdende auto's worden getest. Autoliv ontwikkelt veiligheidssystemen voor autofabrikanten.

In en rond de Zweedse stad Göteborg rijden zelfsturende auto's rond van Volvo. Deze worden gebruikt door particulieren voor het maken van dagelijkse ritjes. Volgens Volvo gaat het om de eerste grootschalige proef in zijn soort ter wereld.

Volvo Car wil met de samenwerkingsovereenkomst zijn kennis op het gebied van onderzoek en ontwikkeling van de nieuwste veiligheidstechnologie bundelen met die van Autoliv. Daarbij ligt de nadruk op het ontwikkelen van actieve veiligheidssystemen en nieuwe technologie met betrekking tot autonoom rijden.

Betere verkeersveiligheid

Autonoom rijdende auto's hebben de potentie om het aantal verkeersongelukken, en daarmee het aantal doden en gewonden, flink te reduceren. Er wordt geschat dat 90 procent van de dodelijke ongelukken te wijten is aan menselijke fouten in het verkeer.

Momenteel integreert Volvo al een aantal veiligheidssystemen in zijn auto's, zoals voor het maken van autonome noodstops onder de noemer autonomous emergency braking, een lane departure warning die waarschuwt bij het onbedoeld verlaten van de rijbaan en rijbaanassistentie door middel van het safety lane keeping aid-systeem.

Bron: Volvo | Foto: Volvo