02-10-2015 09:46 | Door: Dimitri Reijerman

De Canadese firma Ballard Power Systems gaat de brandstofcellen leveren die nodig zijn voor de bouw van driehonderd waterstofbussen. De bussen zijn besteld door twee Chinese steden.

Met de deal is een bedrag van $ 17 mln gemoeid. Ballard Power Systems levert de brandstofcellen en de benodigde kennis aan twee Chinese bedrijven. De firma Nantong Zehe New Energy Technology Co. gaat de brandstofcellen in bussen inbouwen die zijn besteld door de stad Rugao.

Foshan Feichi Automobile Manufacturing bouwt de bussen voor de plaats Yunfu. Verder zijn er ook plannen om in tien trams brandstofcellen op te gaan nemen.

Ballard Power Systems zegt dat zijn FCvelocity HD7-brandstofcellen een vereenvoudigd ontwerp hebben met minder onderdelen. Hierdoor zijn de kosten lager. Ook moet de productie van bepaalde onderdelen op grotere schaal een kostenbesparing opleveren. Daardoor kunnen de brandstofcellen beter concurreren met accu's.

Subsidies en innovaties

Chinese vervoersbedrijven kijken steeds vaker naar niet-fossiele aandrijfvormen voor bussen, mede gedreven door riante overheidssubsidies. Ze ontwikkelen bovendien innovaties. Zo kan een elektrisch aangedreven stadsbus in de Chinese stad Ningbo bij elke bushalte binnen 10 seconden voldoende worden opgeladen om naar een volgende halte te rijden.

Ook bouwen de vervoersbedrijven lichtgewicht bussen. In de VS zijn elektrische bussen beschikbaar die lange afstanden kunnen afleggen.

Bron: Ballard Power Systems | Foto: Ballard Power Systems