06-10-2015 13:29 | Door: Dimitri Reijerman

De Japanse autofabrikant Toyota wil rond 2020 auto's op de markt brengen die op de snelweg vrijwel autonoom kunnen rijden.

Toyota heeft de nieuwe automotive-technologie gedemonstreerd aan de pers in Japan, meldt Reuters. De autofabrikant laat tevens weten dat nieuwe auto's van het merk die over vijf jaar op de markt komen op de snelweg autonoom van baan kunnen wisselen. Ook inhaalacties en het invoegen op de snelweg moet mogelijk zijn.

Met de aankondiging geeft Toyota aan niet achter te willen blijven op concurrenten. Onder andere BMW, Volvo en Tesla zijn al vergevorderd met semiautonome technologie voor auto's, terwijl bijvoorbeeld Google inzet op volledig zelfrijdende auto's.

Intelligent transportation system

In Japan heeft Toyota inmiddels ook de eerste auto's op de markt gebracht die gebruikmaken van vehicle-to-vehicle- en vehicle-to-infrastructure-communicatie. De technologie, die door Toyota intelligent transportation system (ITS) wordt genoemd, heeft als doel de verkeersveiligheid te verhogen.

Naast informatie van zijn sensoren kan een auto data ontvangen van andere verkeersdeelnemers of van de infrastructuur. Zo kan een verkeerslicht aangeven of deze op groen of rood staat, waardoor de chauffeur een waarschuwing krijgt als een gevaarlijke situatie dreigt. De communicatie tussen voertuigen maakt het mogelijk om het verkeer beter door te laten stromen, omdat voertuigen dezelfde snelheid kunnen aanhouden.

Bron: Reuters, Toyota | Foto: Toyota