22-02-2013 09:36 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Volkswagen neemt de plug-in hybride XL1 in productie. Het Duitse automerk claimt dat het de zuinigste productieauto ooit is.

Met nog geen 12 liter diesel van Nederland naar Zuid-Frankrijk. De nieuwe tweezitter 'XL1' van Volkswagen, met een brandstofverbruik van  1 op 100, moet dat straks mogelijk maken. VW maakte donderdag bekend dat de nieuwe tweezitter in productie genomen gaat worden.

Het zuinige autootje, met ongeveer dezelfde afmetingen van een VW Polo, werd langverwacht. VW-topman Ferdinand Piëch kondigde in 2002 al plannen aan om met een dergelijke zuinige auto op de markt te komen. De XL1 is een zogeheten plug-in hybride met een kleine 0,8 liter dieselmotor en elektromotor. De topsnelheid van het gestroomlijnde karretje bedraagt 160 kilometer per uur. De auto is gemaakt van aluminium en carbon en weegt slechts 795 kilogram.

Opvallend is dat de nieuweling geen spiegels heeft maar in de plaats daarvan kleine camera's op de deuren. "Dat scheelt weer een paar procent aan luchtweerstand'', legt een woordvoerder uit. Wanneer de auto op de markt komt, kon hij nog niet zeggen. "De eerste 50 worden nu gebouwd in de fabriek in Osnabrück, die gaan deze zomer de weg op.''

Bron: ANP Foto: Pelle Sten via Flickr.com