15-10-2015 07:02 | Door: Dimitri Reijerman

Barbara Hendricks, de Duitse minister voor Milieu, wil de verkoop van elektrische auto's aanjagen met een aankooppremie en belastingvoordelen. Ook pleit ze voor strengere emissie-eisen voor diesels.

Dat schrijft de Süddeutsche Zeitung op basis van inzage in een beleidsdocument van de minister. Dit document is opgesteld naar aanleiding van het dieselschandaal waar Volkswagen in verwikkeld is en dat het imago van de Duitse auto-industrie een flinke knauw heeft gegeven.

Hendricks pleit in het document voor het versnellen van de verkoop van elektrische auto's in Duitsland. Aankooppremies van de staat en belastingvoordelen zijn daarvoor de geijkte middelen, denkt de minister. Ook moet er worden gekeken naar een verplicht quotum.

Een ander speerpunt is volgens Hendricks het aanscherpen van de emissie-eisen voor diesels. De minister is van mening dat aangescherpte eisen er voor kunnen zorgen dat dieselvoertuigen 'daadwerkelijk schoner' worden. De hogere kosten die strengere eisen en keuringen met zich meebrengen zijn voor de autofabrikanten, meent de bewindsvrouw.

Milieuzones

Naast strengere emissie-eisen wil de minister steden de mogelijkheid geven om stadscentra tot verboden gebied te verklaren voor diesels die te veel NOx uitstoten. Tot nu toe kan dit alleen voor gebieden waar de hoeveelheid fijnstof te hoog is.

Mochten de plannen daadwerkelijk regeringsbeleid worden, dan is het vrijwel zeker dat de elektrische auto in Duitsland als winnaar uit de bus komt in de voortslepende dieselaffaire. Volkswagen heeft eerder deze week al aangegeven in de toekomst vooral in te zetten op hybride en geheel elektrisch aangedreven voertuigen.

Bron: Süddeutsche Zeitung | Foto: Duurzaam Bedrijfsleven