15-10-2015 13:32 | Door: Dimitri Reijerman

Tesla introduceert voor de Model S nieuwe software waarmee de auto semi-autonoom kan rijden. De Autopilot wordt steeds slimmer dankzij het uitwisselen van data afkomstig van andere Tesla's. 

De laatste software update voor de elektrisch aangedreven Model S maakt het rijden volgens Tesla veiliger, gemakkelijker en prettiger. De Autopilot-functie houdt de auto op de snelweg binnen zijn rijbaan en kan tevens van baan wisselen na het aanraken van het hendeltje van het knipperlicht.

De traffic-aware cruise control past de snelheid automatisch aan op het verkeersbeeld. Tevens herkennen camera's in het voertuig verkeersborden en snelheidslimieten. Ook benut de software gps, ultrasone sensors en radar.

Tesla spreekt van semi-autonoom rijden met de software-update en maakt de vergelijking met de automatische piloot van een vliegtuig. Het bedrijf benadrukt dat chauffeurs hun handen beter op het stuur kunnen houden. Met deze uitspraak wil Tesla aangeven dat de chauffeur juridisch nog altijd zelf verantwoordelijk is, mocht er een ongeluk gebeuren.

Zelflerend

Desondanks stelt Tesla dat de Autopilot na verloop van tijd zijn rijkunsten verder verbetert. Dit is mogelijk dankzij continue updates die Tesla naar zijn modellen stuurt en de analyse van de Autopilot-data door middel van kunstmatige intelligentie.

De Autopilot-functie komt binnenkort beschikbaar in Europa; in de VS krijgen bezitters van een Tesla X en S die na september 2014 is geleverd de update over-the-air aangeleverd. Overigens bevat de update ook een functie om automatisch in te parkeren en een nieuwe lay-out voor het dashboard.

Binnen 3 jaar zelfrijdende auto's

Bij de officiële aankondiging van de Autopilot, die al enige tijd werd getest, sprak Musk over een flinke stap vooruit in de ontwikkeling van geheel zelfrijdende auto's. De Tesla-CEO denkt dat autonoom rijdende auto's mogelijk al over 3 jaar een feit kunnen zijn.

De voornaamste hobbel daarbij is niet zo zeer de technologie maar de achterblijvende regelgeving, aldus Musk.

Bron: Tesla | Foto: Tesla