15-10-2015 14:32 | Door: Dimitri Reijerman

De Duitse toezichthouder Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) draagt Volkswagen op om alle 2,4 miljoen Duitse sjoemeldiesels verplicht terug te roepen naar de garage. Een vrijwillige terugroepactie is daarmee van de baan.

Volkswagen (VW) legde bij de KBA eerder een plan neer om de 2,4 miljoen dieselauto's in Duitsland terug te roepen om de frauduleuze software, en in sommige gevallen enkele onderdelen, te vervangen. Dat moest volgens VW op vrijwillige basis gebeuren. De KBA gaat daar echter niet mee akkoord.

De organisatie geeft VW de opdracht om alle betreffende diesels terug te roepen, schrijft de Duitse krant Bild. De toezichthouder vreest dat een terugroepactie op vrijwillige basis ervoor zorgt dat veel eigenaren van een dergelijke VW-diesel geen gehoor geven aan een terugroepactie.

Bezitters vrezen dat de auto na de ingreep minder goed presteert en meer diesel verstookt. Sjoemeldiesels die op de weg blijven, stoten echter nog steeds te veel NOx en andere schadelijke stoffen uit. 

Nauwgezet monitoren

KBA zegt de terugroepactie nauwgezet te monitoren. Deze gaat begin volgend jaar van start. Onduidelijk is nog of VW ook in Nederland dezelfde verplichting krijgt opgelegd. De Rijksdienst voor het Wegverkeer en VW-importeur Pon melden aan RTL Z dat zij de ontwikkelingen in Duitsland afwachten.

Woensdag werd bekend dat Volkswagen de sjoemelsoftware ook in een aantal nieuwe modellen heeft toegepast. Het gaat om 2.0 TDi-modellen voor de Amerikaanse markt.

Inmiddels heeft Volkswagen een advertentie geplaatst in diverse landelijke klanten waarin het bedrijf met schaamrood op de kaken excuses maakt voor het dieselschandaal.

Bron: Bild, RTL Z | Foto: Duhon (Own work) [GFDL or CC BY 3.0], via Wikimedia Commons