20-10-2015 12:10 | Door: Dimitri Reijerman

Het Solar Team Eindhoven heeft met de Stella Lux-zonneauto een record geboekt door een afstand van 1.500 kilometer te overbruggen op één acculading. Het team neemt deel aan de World Solar Challenge. 

Het Solar Team Eindhoven wist de 1.500 kilometer met de Stella Lux dwars door de 'outback' van Australië te overbruggen met twee personen in de auto. De gemiddelde snelheid kwam uit op 80 kilometer per uur. Daarmee loopt het team uit Eindhoven in op de zonneauto van de Kogakuin University uit Tokio, die nog wel eerste staat in de klasse..

De bouwers trekken een vergelijking met de Toyota Prius. Deze hybride auto weet met een volle accu met een gelijke grootte circa 60 kilometer te rijden, maar dan wel met lagere snelheden.

De Stella Lux rijdt in de cruiser class, de categorie voor gezinsauto's met plek voor vier personen. Daarbij kijkt de wedstrijdleiding niet alleen naar de gereden snelheid, maar ook naar de efficiency van het voertuig en het aantal passagiers. Het Solar Team Eindhoven wist in 2013 deze klasse te winnen.

Nek-aan-nek-race

In de raceklasse, challenger class geheten, doen de Nederlanders het ook goed. De Red One-zonneauto van het Solar Team Twente is na 3 dagen de koploper, op slechts 10 seconden gevolgd door het Nuon Solar Team van de TU Delft.

Waarschijnlijk zal donderdag de snelste zonneauto de finish in Adelaide al passeren.

Bron: Solar Team Eindhoven | Foto: Solar Team Eindhoven