22-10-2015 07:03 | Door: Dimitri Reijerman

Amerikanen kopen zelden een elektrische auto. Circa 75 procent kiest liever voor het leasen van een elektrisch aangedreven auto.

Dat meldt CNBC op basis van cijfers van automarktplaats Edmunds. De laatste jaren kiest 75 tot 80 procent van de Amerikaanse bestuurders van een elektrische auto voor lease in plaats van aankoop. In 2011 lag dit nog op 27 procent. Cijfers van Tesla zijn niet meegenomen, omdat dit bedrijf zijn elektrische auto's direct verkoopt en geen cijfers vrijgeeft over het aantal leaseklanten.

Diverse redenen spelen een rol bij de keuze voor een leaseconstructie als alternatief voor de aankoop van een elektrische auto. Zo verbetert de gebruikte technologie in hoog tempo, waardoor een auto sneller veroudert. Ook neemt de actieradius steeds toe doordat accu's meer uithoudingsvermogen krijgen. Op jaarbasis kan een elektrische auto gemiddeld 7,5 tot 15 kilometer verder rijden.

Amerikaanse aankoopsubsidies op de aanschaf van een elektrische auto spelen ook een rol. Leasebedrijven verrekenen de subsidies direct door in het leasebedrag, in plaats van dat een eigenaar na aankoop moet wachten op een belastingteruggave.

Hierdoor zijn de maandprijzen relatief laag tegenover een veelal hoge aanschafprijs. Ten slotte is de restwaarde een reden. De restwaarde van een elektrische auto is na drie jaar een stuk lager dan die van een doorsnee benzineauto.

'Smartphone-mentaliteit'

In de automarkt noemen spelers de populariteit van leasing voor elektrische auto's de 'smartphone-mentaliteit'. Dat betekent dat de eigenaar pakweg elke 2 jaar een nieuwe, verbeterde elektrische auto wil hebben. Autodealers bieden in toenemende mate leasemodellen om in te spelen op deze ontwikkeling.

Bron: CNBC | Foto: Fiat