16-11-2015 09:30 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse start-up AquaMetals heeft een proces ontwikkeld dat de materialen uit oude loodzuuraccu’s op een energiezuinige en milieuvriendelijke manier opnieuw bruikbaar maakt.

Het recyclingproces van AquaMetals werkt met watergebaseerde elektrochemie. Zonder vervuiling en met een beperkt energieverbruik levert de methode ‘ultra puur’ lood op uit de opgebruikte loodzuuraccu’s.

accu

Daarmee is het proces van AquaMetals naar eigen zeggen goedkoper en schoner dan de verwerking van de oude accu’s in smelterijen.

AquaMetals bouwt in Nevada, in de buurt van de gigafabriek van auto- en accubouwer Tesla, een nieuwe verwerkingsfabriek. In 2018 wil het bedrijf 160 ton loodaccu’s per dag recyclen.

Hergebruik loodzuuraccu’s  

Waar elektrische auto’s rijden op lithium-ionaccu’s, zijn vrijwel alle benzine- en dieselauto’s voorzien van een loodzuuraccu’s. Deze accu’s voorzien de auto van stroom om te kunnen starten.

Vaak gaan de auto’s zelf langer mee dan deze accu’s. Er bestaat dan ook een grote reststroom aan oude loodaccu’s, en een hele industrie om de accu’s te recyclen. Volgens de start-up AquaMetals is de conventionele recyclingmethode sterk vervuilend en energie intensief.

Bron: Forbes, Aquametals | Foto: Dion Hinchcliffe (header), Charles Williams (side), via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)