17-11-2015 09:26 | Door: Erik Verheggen

De 1.200 ondergrondse afvalcontainers in Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard melden voortaan zelf hoe vol ze zijn. Inzamelwagens hoeven daardoor minder vaak te rijden.

BWaste, leverancier van innovatieve afvaloplossingen, levert de slimme containers. Het bedrijf heeft de aanbesteding voor het project van Cure Afvalbeheer gewonnen.

De vullingsgraadmeter in de containers peilt continu hoeveel afval er in een container zit. Via een simkaart geeft de sensor deze meetresultaten door naar de planning van Cure Afvalbeheer. Met een druk op de knop worden de containers die bijna vol zitten en geleegd moeten worden, in een route voor de vrachtwagen gezet.

Planningssoftware

De containers zijn online verbonden met de planningssoftware van Cure. Daardoor zijn minder legingen en ritjes nodig. Bovendien is het voor Cure niet meer nodig om strikt binnen ieder van de drie gemeenten apart in te zamelen.

Volgens de partijen levert dat een besparing op van 24 procent CO2-uitstoot. De inzameldienst bespaart bovendien 29 procent tijd en 34 procent op het aantal legingen.

“Geen enkele andere afvalbeheerder in Nederland, misschien wel Europa, past het meten van de vullingsgraad toe in alle verzamelcontainers”, zegt Menno Beukema, directeur van BWaste. “Cure loopt hier echt mee voorop. En samen met BWaste zet het zichzelf op de kaart als een uiterst innovatieve organisatie in de afvalmarkt.”

Op korte termijn start BWaste met het plaatsen van de sensoren in de afvalcontainers in de gemeenten Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard.

Bron: Cure | Foto: Cure