17-11-2015 18:38 | Door: Thijs ten Brinck

Het bedrijf Nettenergy ontwikkeld mobiele installaties die biomassa verwerken tot duurzame brandstof, elektriciteit, biologische pesticiden en bodemverbeteraars.

Met het nieuwe concept NettCity gaat Nettenergy groenafval direct op gemeentewerven omzetten in waardevolle bioproducten. Dat zegt oprichter Rob Vasbinder tegen Biobased Delta.

In eerste instantie zal NettCity met tien mobiele installaties bij verschillende Nederlandse afvalbrengpunten dagelijks 100 ton biomassa per dag verwerken tot pyrolyse olie, biochar, houtazijn en houtgas.

Gemeentelijk bio-energie

“De olie gaat een deel van de fossiele brandstoffen vervangen, de biochar als bodemverbeteraar gaat de landbouw verstevigen en de houtazijn is een natuurlijke pesticide”, zegt Vasbinder tegen Biobased Delta.

Het houtgas gebruikt de installatie ter plekke om er hernieuwbare elektriciteit mee op te wekken voor de betreffende gemeente. De andere producten brengt Nettenergy zelf op de markt.

Internationale ambities

Met de mobiele installaties kan Nettenenergy naar de biomassa toe, in plaats van andersom. Zo transporteert het bedrijf alleen de machines en de waardevolle producten. De lastig te vervoeren ruwe biomassa blijft op zijn plek.  

Eerder dit jaar sloot Nettenergy een overeenkomst met een Indiase partner om pyrolyse-installaties te leveren. Ook werkt het bedrijf met de Nederlandse start-up Pulsed Heat samen aan verwerkingsinstallaties voor rioolslib.

Bron: Biobased Delta | Foto: Jac. Janssen, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)