08-12-2015 07:31 | Door: Chris Thijssen

De Franse champagnemaker Veuve Clicquot stapt van aardappelzetmeel over naar druivenschillen als grondstof voor zijn nieuwe champagneverpakking. Hiermee vermindert de producent zijn eigen afvalproductie.

De Naturally Cliquot 3, zoals de nieuwe verpakking heet, is gemaakt van water, natuurlijke vezels en druivenschillen. De druivenschillen zijn een bijproduct van het productieproces van de champagne van Veuve Clicquot. Hierdoor weet de producent zijn eigen hoeveelheid afval te reduceren.

Om de druivenschillen om te zetten in papier, gebruikt de champagnemaker de resten die overblijven na het persen van de druiven. Deze resten worden geplet en omgezet in fijn poeder. Door aan dit poeder water toe te voegen, ontstaat een pasta. In combinatie met natuurlijke vezels vormt deze pasta uiteindelijk papier.

Inkt zonder oplosmiddel

De nieuwe verpakkingslijn is een herontwerp van twee eerdere Naturally Cliquot-verpakkingen. Deze eerste twee versies zijn gemaakt van aardappelzetmeel en papier.

Volgens het Italiaanse bedrijf Favini, dat het papier voor de verpakkingen levert, bevatten druivenschillen een hoge dosis cellulose en lignine. Dat zorgt ervoor dat de cellulosevezels zich tijdens de papierproductie goed aan elkaar hechten.

De Naturally Cliquot 3 is niet alleen gemaakt van duurzaam geproduceerd papier, maar wordt ook bedrukt met inkt zonder oplosmiddelen. Het Veuve Cliquot-label wordt op de verpakking bevestigd door middel van lijm op basis van suikerriet.

Bekijk hier hoe Veuve Cliquot de druivenschillen verwerkt:

Bron: Veuve Cliquot | Foto: Andrew Moore, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)