16-12-2015 19:20 | Door: Dimitri Reijerman

De Amerikaanse start-up 3D Brooklyn gebruikt plastic korrels afkomstig uit weggegooide chipszakken om filament, een grondstof voor 3D-printers, te produceren.

3d brooklyn filament

Chipszakken bestaan uit een meerlaagse folieverpakking met een mengsel van polypropyleen en polyethyleen, samen met een dun laagje aluminium aan de binnenkant van de verpakking. Volgens verpakkingsdeskundigen zijn chipszakken moeilijk te recyclen, maar is het laagje opgedampt aluminium nodig om smaakafwijkingen door uv-licht, vocht en zuurstof tegen te gaan.

De firma 3D Brooklyn ziet toch mogelijkheden voor recycling van chipszakken door er filament, het kunststof waarmee veel 3D-printers objecten opbouwen, van te maken. Dat doen zij op basis van plastic korrels, pellets, die het bedrijf TerraCycle, actief in upcycling en recycling, kan maken uit weggegooide chipsverpakkingen. De pellets worden door 3D Brooklyn omgesmolten tot bruikbaar filament.

Een rol filament op basis van oude chipszakken met een gewicht van 450 gram bevat circa 45 hergebruikte chipszakken. Het grijskleurige 3D-printmateriaal smelt optimaal bij een temperatuur van 210 graden Celsius. De netto CO2-voetafdruk van een rol bedraagt 1,6 kilogram. Een rol kost $ 24.

Meerdere bronnen voor maken van filament

3D Brooklyn zegt nog op zoek te zijn naar andere restmaterialen die zich goed lenen voor recycling tot filament. Eerder ontwikkelden bedrijven filament op basis van schillen van koffiebonen, petflessen en dashboards. Daarnaast is er ook hardware op de markt om zelf filament te maken op basis van afgedankte 3D-objecten en afvalplastics.

Bron: 3D Brooklyn | Foto: 3D Brooklyn