18-12-2015 10:47 | Door: Aveline Bies

Twee Australiërs bedachten de ‘Seabin’ en zijn een crowdfundingscampagne gestart. Het systeem helpt de zee schoner te maken en is volgens de makers effectiever en goedkoper dan afvalboten.

Dit schrijft Inventorspot. De Seabin is een soort van afvalbak in het water en zuigt drijvend afval naar zich toe. De afvalbak slokt plastic flessen, olie, schoonmaakmiddelen, papier en andere stoffen met gemak op zonder schade aan te richten aan het zeeleven. 

De Seabin, gemaakt van 70 tot 100 procent gerecyclet plastic, zit vast aan een drijvende stijger en is verbonden met een waterpomp op de kade. Door de pomp komt het water in beweging en wordt het naar binnen gezogen samen met het afval. Het afval wordt opgevangen door een filter en het water loopt aan de onderkant weer terug in de zee.

Overbodig

Volgens de Australiërs is de Seabin goedkoper en effectiever dan de afvalboten die nu in een aantal havens actief zijn. Er is $ 230.000 nodig om het concept verder te ontwikkelen. Op moment van schrijven is er $ 40.000 opgehaald. Het kost ongeveer $ 3.825 om een Seabin aan te schaffen.

De bedenkers willen de 'zeestofzuiger' van met de Seabin verzameld plastic maken. Het uiteindelijke doel van de Seabin is dat het product uiteindelijk overbodig zal zijn.

De bedenkers willen met het idee graag het probleem van oceaanvervuiling tegen gaan, mensen op de hoogte stellen van het probleem en voorkomen dat de oceanen meer vervuild raken. Een ander idee dat erop gericht is om de zeeën plasticvrij te maken, is The Ocean Cleanup. Dit is een project op grotere schaal.

Bron: Inventorspot