16-04-2013 10:43 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) wil consumenten gaan waarschuwen voor de zogeheten microplastics en pleit voor een Europees verbod op het gebruik hiervan.

Er komt voorlopig geen sticker op producten die zeer kleine stukjes plastic bevatten, zoals tandpasta, scrub of shampoo. Volgens Mansveld moet Nederland aan de Europese Commissie vragen of er een sticker op de cosmeticaproducten mag worden geplakt, zoals een groot deel van de Tweede Kamer wil. De Commissie zal echter vragen om nationale maatregelen uit te stellen in afwachting van Europese regels.

In Europa wordt gewerkt aan een verbod op microplastics. Dat is volgens Mansveld effectiever dan eigen maatregelen. "Een groot deel van dit soort producten op de Nederlandse markt is afkomstig van buitenlandse producenten. Dan is een Europees verbod ook de meest effectieve maatregel'', stelt ze.

Microplastics worden veel door de cosmetische industrie gebruikt en zijn een plaag voor het milieu. De kleine stukjes plastic bevatten veel giftige stoffen, die in de voedselketen terechtkomen. Ook kunnen de microplastics niet meer worden opgeruimd als ze eenmaal in het water zweven.

In november werd in de Tweede Kamer al een motie aangenomen waarin de regering wordt verzocht in gesprek te gaan met de cosmetica-industrie over het vermijden van microplastics.

Bron: ANP Foto: NOAA via Flickr.com