25-04-2013 14:23 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De transitie naar duurzame energie verhoogt de druk op wereldwijde metaalvoorraden. De Verenigde Naties pleiten voor betere recycling van metalen.

Dit schrijft de VN in twee verschillende rapporten, waarin de mogelijkheden van metaalrecycling en de milieu-impact van metaalwinning wordt onderzocht. De onderzoeken werden door het International Resources Panel gepubliceerd.

Metalen spelen een belangrijke rol in de industrie en het dagelijks leven. Windmolens, smartphones en zonnepanelen zijn allemaal gemaakt met – soms zeldzame – metalen. Het winnen van ruwe erts en het verwerken van erts tot bruikbaar metaal is goed voor ongeveer 8 procent van het wereldwijde energiegebruik.

Daar is veel te winnen, want metalen zijn heel geschikt voor recycling. Daarnaast kost het recyclen van metaal tien tot honderd keer minder energie dan het produceren van dezelfde hoeveelheid metaal uit ruwe erts.

Toenemende vraag

Volgens de twee rapporten neemt de vraag naar metalen snel toe: nog sneller dan de vraag naar bijvoorbeeld voedsel. De toenemende vraag wordt veroorzaakt door de toenemende welvaart. Veel ontwikkelingslanden zijn bezig met het opbouwen van een infrastructuur, waar veel staal en andere bulkmetalen voor nodig zijn. Daarnaast is elektronica bezig aan een wereldwijde opmars. Elektronische producten bevatten veel verschillende metalen, waardoor de vraag naar deze metalen steeds verder toeneemt.

Een belangrijke derde factor is de transitie naar duurzame energie. Voor het opwekken van duurzame energie zijn installaties als windmolens en zonnepanelen nodig, die bestaan uit verschillende soorten metalen. Momenteel wordt er nog te weinig duurzame energie geproduceerd om hier veel van te merken, maar volgens de VN kan deze markt in de toekomst wel veel invloed gaan hebben op metaalvoorraden.

De rapporten sluiten af met een lijst adviezen voor zowel de industrie als de overheid. Zo benadrukken de onderzoekers dat elektronicafabrikanten al in de ontwerpfase rekening moeten houden met recycling.

Bron: Reuters Foto: dave_7 via Flickr.com