04-02-2016 13:40 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

 

Een fles die water uit lucht haalt, moet mensen van voldoende drinkwater voorzien in gebieden waar het niet direct beschikbaar is.

De bedenker van de waterfles Fontus, Kristof Retezár had als doel om een klein, compact en zelfvoorzienend product te maken. De fles slaat water op door vochtige lucht te absorberen en het water van de vochtige lucht te scheiden.

Fontus beschikt over een kleine elektrische koeler die warme en koude lucht aanmaakt. Door de temperatuurverschil koelt de lucht in de fles af. Dit maakt het mogelijk om het water van de lucht te scheiden. Vervolgens stroomt de lucht weg en valt het water in de fles.

De elektrische koeler van Fontus werkt op flexibele zonnecellen. Zo hoeven consumenten de fles niet op te laden om het water uit de lucht te produceren. Volgens de ontwikkelaar is de fles geschikt om te gebruiken tijdens het sporten. Daarnaast moet Fontus uitkomst bieden voor de watervoorziening van regio’s met een gebrek aan grondwater en een hoge luchtvochtigheid.

Luchtfilter

In een uur tijd kan de fles een halve liter water leveren in regio’s met hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid, dat stelt de bedenker van de Fontus-waterfles. Het systeem kan volgens Retezár het beste resultaat opleveren bij een temperatuur van 30 tot 40 graden Celsius en een luchtvochtigheid van 80 tot 90 procent.

Retezár heeft in een interview met de website Livescience gezegd dat het water schoon is, tenzij de lucht erg verontreinigd is. Fontus is in principe bedoeld voor gebruik bij niet vervuilde lucht, maar de ontwikkelaar zegt na te denken om de fles uit te breiden met een filter. 

Bron: James Dyson Foundation, Livescience | Foto: liz west Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)