11-02-2016 10:27 | Door: Erik Verheggen

Afvalverwerker HVC verdubbelt de levering van stoom aan buurbedrijf Chemours. Het chemieconcern opereert daardoor onafhankelijk van gas. Dat scheelt 63.000 ton CO2 per jaar.

Sinds 2013 levert HVC 240.000 ton stoom per jaar aan Chemours. De warmte is afkomstig uit de afvalverbrandingsoven van het bedrijf. De partijen zijn nu overeengekomen om de hoeveelheid stoom te verhogen naar 400.000 ton per jaar.

Chemours kan door de uitbreiding zijn gasturbine afdanken. De installatie van HVC wordt aangepast en bij Chemours komen twee stoomboilers. Deze dienen als back-up voor de stoom die HVC levert.

“Hierdoor hebben we ook een back-up voor het warmtenet in Dordrecht. Dit is goed voor de betrouwbaarheid van het warmtenet”, zegt algemeen directeur Wim van Lieshout van HVC. Het energetisch rendement gaat bij het grotere volume bovendien omhoog.

Stoom-stoom warmtewisselaar

Bij de verbranding van restafval komt veel warmte vrij in de vorm van stoom. Deze stoom is niet direct te gebruiken in de productieprocessen van Chemours. Daarom is in 2013 een “stoom-stoom warmtewisselaar” in het systeem gebouwd, die de stoom geschikt maakt.

Om de 400.000 ton stoom per jaar te kunnen leveren moet er een aanpassing worden gedaan in de installatie van HVC. Deze is volgens HVC naar verwachting eind 2016 gereed.

Bron: HVC | Foto: Ged Carroll, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)