06-05-2013 09:08 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nederlandse bedrijven gaan Hongkong helpen om afval milieuvriendelijk te verwerken. Minister Ploumen en de autoriteiten van Hongkong hebben daarover een samenwerkingsovereenkomst getekend.

Dat maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag bekend. "De autoriteiten in Hongkong spreken van een afvalcrisis. Er moet snel iets gebeuren om de grotere hoeveelheid afval op een milieuvriendelijke manier te verwerken'', zei Lilianne Ploumen, die ervan overtuigd is dat Nederlandse bedrijven zullen profiteren van de samenwerking.

"Mijn doel is Nederlandse bedrijven te ondersteunen bij het grijpen van de enorme kansen die de groeiende Chinese economie biedt'', aldus Ploumen. Nederland en Hongkong zullen de komende jaren "intensief samenwerken'' aan het afval- en recyclingbeleid van Hongkong.

Kansen afvalsector

Ploumen is tot en met 10 mei met een grote handelsdelegatie in China. In de handelsmissie zitten vertegenwoordigers van 50 Nederlandse bedrijven. De minister van Milieu van Hongkong verzocht hiertoe, omdat de overheid een duurzame en meer leefbare stad wil creëren. Het afvalprobleem van de voormalige Britse kolonie is echter groot. Dagelijks wordt er 13.500 ton aan afval geproduceerd, wat voor het grootste gedeelte op stortplaatsen belandt.

Er is geen regelgeving die het gebruik van afval ontmoedigt, waardoor de overvolle stortplaatsen nóg voller worden. Door gebrek aan ruimte kunnen deze stortplaatsen niet worden uitgebreid. Ook zijn de inwoners van Hongkong fel tegen de bouw van een verbrandingsoven, waardoor er mogelijk een streep door deze plannen wordt gezet.

Bron: ANP

Foto: Wolfgang Sterneck via Flickr.com