22-02-2016 07:07 | Door: Thijs ten Brinck

De Europese organisatie PV Cycle is in staat om bijna alle materialen in zonnecelmodules terug te winnen en opnieuw beschikbaar te maken als pure grondstof.

Zonnepanelen bestaan uit veel verschillende componenten, die vanwege de weersbestendigheid grotendeels verlijmd zijn. Dat maakt de duurzame energiepanelen lastig te recyclen.

Recyclingrecord voor zonnecellen

PV Cycle is er nu in geslaagd een proces te ontwikkelen dat bijna alle materialen, die zijn opgeslagen in een defect of verouderd zonnepaneel, opnieuw bruikbaar maakt. Metalen als aluminium, koper en zilver, vlokken silicium, glas en plastics uit de panelen wint de recyclingpartner van PV Cycle voor 96 procent terug. Een record, stelt de organisatie.

“Deze doorbraak in PV-recycling is het resultaat van intensief onderzoek en continue verbeteringen door de hele waardeketen”, zegt Olmina Della Monica, Head of Treatment & Operations bij PV Cycle. “Hiermee bieden we een economisch haalbare oplossing die voldoet aan de hoogste technische standaarden.”

In Nederland is WeCycle een van de partners van PV Cycle. Daarmee zijn zonnepanelen bij de meeste gemeentes in te leveren voor recycling.

PV Cycle is opgericht door verschillende Europese producenten van zonnepanelen. Zij financieren de inzameling en recycling van zonnepanelen naar rato van de eigen productie. 

Bron: PV Cycle | Foto: Steve Rainwater, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)