13-05-2013 14:31 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Volgens onderzoekers van de Universiteit van São Paulo in Brazilië, zijn bananenschillen bruikbaar om op een makkelijke manier water te ontsmetten.

Een banaan heeft meer kwaliteiten dan alleen het dienen als voedsel. Dat zegt de Universiteit van Sao Paulo na onderzoek. “We kenden de efficiëntie van bananenschillen voor ontsmetting bij vervuiling met zware metalen. Nu weten we dat het ook op deze manier gebruikt kan worden. We gaan nu de toepassing op grote schaal bestuderen", zegt Sergio Monteiro, werkzaam bij het Centrum voor Nucleaire Energie in de Landbouw, de afdeling van de universiteit die het onderzoek heeft uitgevoerd.

Volgens Monteiro is de bananenzuiveringstechniek zelfs efficiënter dan huidige zuiveringstechnieken. De bananenschil wordt eerst vermalen, gezeefd en vervolgens gedroogd in een oven. Het poeder wat hieruit voortkomt wordt aangevuld met water. Dit wordt gemengd met het water, na filtering zijn de pesticiden uit het water verdwenen.

Werking

Een medewerker van het Nederlandse waterzuiveringsbedrijf Mienis, Jochum Genuït is voorlopig sceptisch. “Ik ken deze nieuwe techniek nog niet. Maar ik kan me voorstellen dat deze stof een bindende werking heeft. Toch geloof ik dat er al meerdere technieken zijn die bedrijfszekerder zijn en efficiënter werken.”

Volgens Genuït zal de innovatie niet snel in andere landen worden doorgevoerd. “Ik kan me voorstellen dat dit in een land als Brazilië goed kan werken. Vermoedelijk hebben ze een overvloed aan bananen en is er niet in alle gebieden schoon drinkwater. Dit kan een makkelijke manier zijn om het oppervlaktewater schoon te krijgen.”

“Mochten ze het willen gebruik voor drinkwater, dan zou de bananenschil als filter kunnen dienen. Dit heeft in Brazilië misschien een goede werking, maar ik vermoed niet dat dit een doorslag wordt voor de rest van de wereld. Als er pesticiden in het water zitten, moet dit er gegarandeerd uit worden gehaald, ik vraag me af of dat met deze banenschil kan worden gegarandeerd,” constateert Genuït.

Innovaties

Ook in Nederland wordt er hard aan milieuvriendelijke innovaties voor waterzuivering gewerkt. “Wij richten ons niet op het bestrijden van pesticiden, maar meer op het bestrijden van bacteriën, virussen en schimmels.”

Momenteel wordt er gewerkt met een Amerikaans product. “Dit zou in de toekomst alle secundaire infecties in ziekenhuizen kunnen vernevelen, omdat er nog geen certificering is wordt dit nog niet gedaan. Ik gebruik het nu al wel in de tuinbouw, dit product verbruikt minder energie en heeft een lagere kostprijs”, weet Genuït.

Foto: Ian Ransley via Flickr.com

Bron: IPS News