05-04-2016 15:21 | Door: Eelco Brandes

NewFoss heeft in Uden de deuren van zijn eerste verwerkingsfabriek voor biomassa geopend. Hiermee richt het bedrijf zich op de markt van biomassaverwerking.

Dat meldt Agro & Chemie in een bericht. Het ‘NewFoss-proces’ staat volgens het Udense bedrijf voor het volledig verwerken van de niet-houtachtige biomassa in herbruikbare waardevolle grondstoffen. Deze biobased grondstoffen vormen duurzame inputstromen voor verschillende industrieën, van karton tot chemie.

Microbiologie

NewFoss verwerkt de biomassa door middel van een volledig zelf ontwikkeld en gepatenteerd bioraffinageproces. Hierbij benut het bedrijf de microbiologie die al van nature op de (resten van) planten aanwezig is.

Het proces, dat enkele uren kost en vier stappen behelst, maakt volgens NewFoss alle waardevolle componenten separaat beschikbaar, iets wat in de natuur enkele maanden duurt.

Groene eierdoosjes

De eerste eindproducten van het verwerkingsproces liggen inmiddels in de supermarkten, zoals de ‘groene’ eierdoosjes die voor 50 procent worden gemaakt van de door NewFoss geproduceerde vezel uit natuurgras. De verpakking biedt hetzelfde beschermingsniveau als reguliere eierverpakkingen en is volledig recyclebaar.

In de retail worden de biobased verpakkingsmaterialen volgens NewFoss goed ontvangen waardoor de vraag naar de vezel de komende jaren naar verwachting sterk zal stijgen.

Bron: Agro & Chemie | Foto: Agro & Chemie (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)