11-04-2016 15:30 | Door: Eelco Brandes

DSM werkt nauw samen met chemie- en kunststoffendistributeur Nexeo Solutions. De eerste nieuwe hoogwaardige filamenten die beide bedrijven ontwikkelden zijn op de markt gekomen.

DSM had al ervaring opgebouwd met 3D-printen doordat het de ruwe materialen hiervoor, zoals kunststofgranulaat, aanbood. Daarop voortbouwend heeft het Heerlens chemiebedrijf nu samen met Nexeo nu ook kant-en-klaar filamenten ontwikkeld voor klanten die 3D-printen met behulp van Fused Deposition Modeling (FDM)-technologie. "De wereld van 3D-printen en FDM is een spannende, sterk groeiende markt met grote potentie", zegt Fredric Petit, global business director DSM.

Plastic draadsoorten

Twee speciale plastic draadsoorten brengt DSM op de markt, te weten Arnitel ID en Novamid ID. Beide filamenten bieden volgens DSM mogelijkheden die veel verder gaan dan bestaande soorten van acrylonitril butadieen styreen (ABS) en polymelkzuur (PLA).

Zo biedt Arnitel ID in de optiek van DSM een hogere afdruksnelheid dan de bestaande thermoplastische elastomeren in de markt. Novamid ID is een zeer taai en sterk polymeer vergeleken met andere 3D printing materialen. Het kan extreme omstandigheden en hoge temperaturen tot 150 graden Celsius weerstaan. 

“Met de nieuwe materialen kan de industrie een stap verder zetten in het ontdekken van de wereld van 3D-printen”, zegt Gianpaolo Armando, vice-president emea bij Nexeo.

Bron: DSM | Foto: Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)