13-04-2016 10:30 | Door: Eelco Brandes

Staal produceren zonder CO2-uitstoot: het is mogelijk. De Zweedse staalindustrie begint hiertoe een langjarig onderzoeksproject om de innovatie in de toekomst op grote schaal te bewerkstelligen.

Dat schrijft de Ingenieur. Het plan werd onlangs gelanceerd door de Zweedse staalproducent SSAB, het energiebedrijf Vattenfal en het ijzerertsbedrijf LKAB. De productie van staal zonder CO2-uitstoot kan door het ijzererts met waterstof te reduceren. Het enige restproduct dat dan vrijkomt, is water.

Het proces vereist hoge temperaturen rond de 1.000 graden Celsius om te zorgen dat het reductieproces, het losmaken van het zuurstofatoom uit het ijzeroxide, voldoende snel verloopt. En om te voorkomen dat ijzerertsdeeltjes aan elkaar vastkoeken.

Cruciaal

Cruciaal in dit nieuwe proces is de wijze waarop de waterstof wordt gemaakt. Zweden heeft het voordeel dat het met zijn kerncentrales en waterkracht nu al vrijwel CO2-arm elektriciteit kan produceren. Volgens Vattenfal zijn er genoeg mogelijkheden om op een duurzame wijze de elektriciteit te produceren die nodig is voor de grote hoeveelheden waterstof die de staalproductie behoeft.

Extra voordeel

Een extra voordeel van het waterstofstaal is dat deze kan bijdragen aan het in balans brengen van het elektriciteitssysteem, omdat het waterstof ook kan dienen als buffer. Wordt er veel elektriciteit opgewekt, dan volgt productie van waterstof die bijvoorbeeld wordt opgeslagen in tanks. Is er minder aanbod, dan stopt de waterstofproductie.

Demonstratiefabriek

De eerste stap komend jaar is een voorstudie naar de haalbaarheid op industriële schaal. Vervolgens wordt er tot 2024 gewerkt aan een haalbaarheidsstudie en een proeffabriek om de werking van het proces te testen. De volgende stap is dat er rond 2030 een demonstratiefabriek moet gaan draaien.

Bron: De Ingenieur | Foto: Flickr Creative Commons