15-04-2016 10:40 | Door: Eelco Brandes

Materialen en producten als asfalt, autobanden, verpakkingen en scheepsbrandstof kunnen worden gemaakt uit biomassa. Daarmee kunnen op termijn niet-duurzame grondstoffen vervangen worden door duurzame.

De omschakeling naar een biobased economy is vanuit het oogpunt van duurzaamheid een noodzaak, stelt initiatiefnemer Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). Tegelijkertijd biedt deze omschakeling belangrijke economische kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven.

ECN heeft een proces ontwikkeld waarmee biomassa kan worden gescheiden in lignine, cellulosevezels en hemicellulosesuikers. Uit testen blijkt dat met deze grondstoffen diverse producten van hoge kwaliteit kunnen worden gemaakt. Daarmee is niet alleen de technologische haalbaarheid, maar ook de economische haalbaarheid veelbelovend, aldus ECN.

2017

De verwachting is dat eind 2017 de projectpartners Dura Vermeer, bandenproducent Apollo Tyres, Progression-Industry en verpakkingsproducent PaperFoam zo ver zijn met de ontwikkeling dat er daadwerkelijk een autoband, een verpakking, een stukje asfalt en scheepsbrandstof zijn geproduceerd. Vervolgens kunnen de projectpartners deze in de praktijk testen en zicht krijgen op de toepassingsmogelijkheden.

Bron: ECN | Foto: Flickr  Creative Commons