11-06-2013 13:13 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

140 miljoen ton afval zou het Verenigd Koningkrijk tussen nu en 2020 extra kunnen recyclen. Dat zou de Britse economie €1,6 mrd opleveren.

Tussen nu en 2020 zal er in Engeland 395 miljoen ton recyclebaar materiaal worden weggegooid. Met de huidige manier van werken zal slechts 255 miljoen ton van dat materiaal terug worden gebracht in de economie. De overige 140 miljoen ton materiaal gaat verloren maar is €1,6 mrd waard.

Dat staat in een rapport van de Environmental Services Association (ESA), de Britse branchevereniging voor afvalbedrijven. Het rapport pleit voor het introduceren van de circulaire economie.

Volgens het rapport zou de introductie van de circulaire economie in Engeland 50,000 extra banen opleveren. Daarnaast zouden bedrijven €59 mrd per jaar besparen en zou de circulaire economie €3,5 mrd toevoegen aan het Britse bbp.

Consultancybureau McKinsey berekende eerder dat een wereldwijde overstap naar de circulaire economie jaarlijks €521 mrd op zou leveren.

Ontwerp voor recycling

Volgens de voorzitter van de ESA, David Palmer Jones, is het cruciaal om bij het ontwerpen van een product al rekening te houden met recycling, omdat 80 procent van de milieu-impact van een product afhankelijk van het ontwerp.

‘De afval-sector kan significant bijdragen aan de overstap naar de circulaire economie door fabrikanten te helpen met het ontwerpen voor recycling,’ aldus Jones.

Bron: businessgreen

Foto: ell brown via Flickr.com