19-04-2016 18:08 | Door: Erik Verheggen

Coorec is gestart met de verwerking van afgedankte CRT-schermen uit Uruguay. In het Zuid-Amerikaanse land is geen duurzame verwerkingsmethode beschikbaar.

Coolrec verwerkt de oude beeldbuisschermen in opdracht van de Uruguayaanse marktleider Werba. Op jaarbasis gaat Coolrec naar verwachting 300.000 kilo schermen verwerken tot grondstof voor nieuwe producten.

“Met de eerste goede recyclingresultaten van CRT-schermen bekijken we nu ook de mogelijkheden om de samenwerking met Coolrec uit te breiden op andere materiaalstromen, zoals plastic en afgedankte e-waste”, zegt Emiliano Avondet, Hoofd Productie bij Werba.

“De 300 ton CRT-schermen recyclen we op onze locatie in Willenbroek in België”, zegt directeur Arjen Wittekoek van Coolrec. “Hier halen wij de schermen uit elkaar, zodat we het plastic, koper, elektronica, glas en printkaarten kunnen scheiden. Een shredder breekt vervolgens de schermen, waarbij het fluorescentiepoeder tijdens het proces apart wordt opgevangen. Het glas krijgt in het vervolgtraject een tweede leven, het schadelijke fluorescentiepoeder wordt door een gespecialiseerde organisatie verder verwerkt tot duurzame energie.”

Het familiebedrijf Werba werd in 1935 opgericht en is in Uruguay uitgegroeid tot markleider in de recycling van non-ferro materialen, afgedankte elektrische en elektronische apparaten en batterijen. Daarnaast produceert het bedrijf ook koperdraad uit afval.

Bron: Van Gansewinkel | Foto: Van Gansewinkel