20-04-2016 18:11 | Door: Chris Thijssen

Koffie Recycling Nederland (KRN) wil dit jaar 3.000 ton koffiedik verwerken tot bio-pellets. Het jaar erna streeft het bedrijf zelfs naar de verwerking van 6.000 ton.

Dat zegt directeur Marcel Roeleveld in een uitzending van DuurzaamBV Radio. Vanaf juni verwerkt KRN de eerste lading koffiedik tot bio-pellets. Dat gebeurt in een voormalige zetmeelfabriek in Veenoord, waar eerst het vocht uit het koffiedik wordt gehaald. Vervolgens wordt het koffiedik samengeperst met houtvezels.

Roeleveld hoopt uiteindelijk zelfs een dubbele hoeveelheid van de 6.000 ton koffiedik te kunnen verwerken. Dat is volgens hem mogelijk wanneer KRN zijn logistieke machine nog verder kan optimaliseren.  

Het bedrijf voert de verwerking van het koffiedik uit in samenwerking met Suez. Volgens Roeleveld biedt die samenwerking precies wat KRN nodig had: “Suez heeft een groot klantenbestand van 80.000 cliënten en een goed lopende logistieke machine. Het koffiedik zit verspreid in de markt en dat wil je op een zo duurzaam mogelijk manier uit de markt halen. Met Suez heb ik daar een uitermate geschikte partner in.”

‘Beter model’

KRN richt zich voornamelijk op de zakelijke markt. Volgens Roeleveld was er in die markt behoefte aan een betere verwaarding van koffiedik. “Het ging allemaal mee in de groene bakken bij horecagelegenheden. Dat maakte de bak heel zwaar, daardoor liepen de kosten op voor dit soort bedrijven. Wij halen het koffiedik separaat op met een betere toepassing. Daarmee hebben we een beter model voor de cliënten.”

Het recyclingbedrijf richt zich de komende tijd met name op de verwerking van koffiedik tot bio-pellets. In een later stadium ziet Roeleveld ook kansen voor andere toepassingen, zoals gebruik van koffiedik als voedingsbodem voor oesterzwammen of de productie van bioplastic.

Foto: Michael Stern, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)