25-04-2016 07:03 | Door: Eelco Brandes

Duurzaam toiletpapier en papieren handdoekjes geproduceerd met van drankenkartons als grondstof. Van Houtum is de eerste Nederlandse papierproducent die dit doet.

Deze productielijn, ook wel omnipulper (alleseter) genoemd, kon Van Houtum ontwikkelen door de samenwerking met Suez en de stichting Hedra (Hergebruik Drankenkartons). Afvalbedrijf Suez draagt zorg voor de levering van gebruikte drankenkartons.

Van Houtum verwerkt deze vervolgens tot wc-papier en papieren handdoekjes. Stichting Hedra is de organisatie die gemeenten en consumenten informeert en stimuleert om drankenkartons apart in te zamelen.

Kartonnen drinkbekers

De papiervezel van de drankenkartons is volgens Van Houtum een hoogwaardige grondstof en zeer geschikt voor de productie van hygiënepapier. In het eerste jaar wil het bedrijf 12.000 ton verwerken, maar de capaciteit is ingericht op 24.000 ton.

Ook blijft Van Houtum zoeken naar nieuwe lokale reststromen voor de productie van hygiënepapier. Tevens gaat het bedrijf onderzoeken of het ook kartonnen drinkbekers kan recyclen.

Opening

Maandag 25 april opent Tweede Kamerlid Remco Dijkstra deze nieuwe productielijn officieel. Bas Gehlen, algemeen directeur van Van Houtum: “Dit is een belangrijke strategische investering waarmee we anticiperen op de toekomst waarin oud papier als grondstof voor onze productie steeds schaarser wordt."

Bron: Suez | Foto: Flickr  Creative Commons