17-06-2013 13:58 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een nieuwe online tool presenteert een overzicht van de duurzaamheidsprestaties van verschillende ruwe grondstoffen en materialen.

Wat is beter voor het milieu? Een jas van leer of van katoen? Of moet ik toch voor de bijzonder verantwoorde hennep-variant gaan? Nooit geweten overigens dat het uitmaakt of de koe waarvan het leer komt gevoed is met mais of met gras.

Er zijn nogal wat onduidelijkheden over de duurzaamheid van materialen. Een nieuwe tool, de Materials Sustainability Index (MSI), schept duidelijkheid. Het instrument is ontwikkeld door de Sustainable Apparel Coalition (SAC), een groepering van meer dan 80 bedrijven en belangenorganisaties uit de kledingindustrie die als doel heeft de industrie te verduurzamen.

De MSI is ontwikkeld door Nike en is het resultaat van acht jaar onderzoek naar materialen. De data van de MSI zijn de basis van de Higg Index van de SAC, waarmee kledingbedrijven de milieu-impact van hun producten kunnen bepalen.

Milieu-score

Om inzichtelijk te maken hoe de Higg Index de milieu-impact van producten bepaalt, heeft de SAC nu een interactieve website rond de MSI opgezet. De website bevat een lijst van materialen en hun milieu-score. Die score is gebaseerd op de chemische eigenschappen van het materiaal, de hoeveelheid energie, water en land die nodig is voor de productie en de verwerking van het materiaal en de hoeveelheid afval.

De data achter de MSI zijn openbaar, en gebruikers kunnen zelf data toevoegen en corrigeren. De SAC hoopt hiermee meer transparantie en samenwerking binnen de industrie te bewerkstelligen.

Bron: Environmentalleader Foto:  Tomás Fano via Flickr.com