02-05-2016 07:00 | Door: Eelco Brandes

De provincie Overijssel ziet grote kansen om energie te genereren uit biomassa van boerderijen. Monovergisters op boerenerven moeten bijdragen aan de ambitieuze doelstelling van 20 procent duurzame energie in 2023.

Dat zegt Martine Klaver van het Enschedese bedrijf Host in het radioprogramma Boeren Burgers Buitenlui van RTVOost.  Host begeleidt nu twee mono-vergistingsprojecten. De bedoeling is om installaties te bouwen op boerenerven, waarbij de mest van het bedrijf wordt omgezet in gas.

“We hebben al op heel veel plekken in Europa van deze installaties draaien, alleen in Nederland staat het nog in de kinderschoenen. Er is in Overijssel heel veel mest beschikbaar en dus ook een heleboel energie”, zegt Klaver.

Financieren

Directeur Bas-Jan Blom van het Energiefonds Overijssel is daar enthousiast over: "We hebben het afgelopen jaar veel geld geïnvesteerd in zonne-energie, maar daar gaan we het alleen niet mee redden. Er zijn juist in Overijssel veel kansen op het gebied van mono-vergisting. Ik verwacht dan ook dat het Energiefonds het komende jaar een aantal projecten zal financieren." 

Het Energiefonds investeerde het afgelopen jaar € 111 mln in projecten. Dat leverde een energiebesparing op die vergelijkbaar is met het verbruik van 22.000 huishoudens.

Bron: RTVOost | Foto: Flickr  Creative Commons