19-05-2016 12:02 | Door: Eelco Brandes

Effecftief grondstoffen- en klimaatbeleid kan het gebruik van grondstoffen en de uitstoot van CO2 sterk terugdringen. Ook levert dit beleid een bijdrage aan de economische groei.

Dat stellen wetenschappers en deskundigen in het rapport Resource Efficiency: Potential and Economic Implications van het International Resource Panel (IRP), meldt Unep.

"Alleen effectieve internationale samenwerking tussen landen kan de transitie naar een grondstoffenefficiënte toekomst in gang zetten"

In het rapport wordt de verwachting uitgesproken dat door de groei van de wereldbevolking en de verstedelijking, de winning van natuurlijke hulpbronnen de komende 35 jaar zal stijgen van 85 miljard ton tot 186 miljard ton.

Het gebruik van grondstoffen kan in de periode tot 2050 met 'intelligente, gerichte regelgeving' desondanks worden beperkt met 28 procent. De mondiale uitstoot van broeikasgassen kan daarmee met 74 procent worden teruggebracht, aldus het rapport. De economische output wereldwijd en van de G7-landen kan met 1 procent stijgen.

Essentieel

Volgens de wetenschappers is samenwerking van de landen wereldwijd hierbij essentieel. “Alleen effectieve internationale samenwerking tussen landen kan de transitie naar een grondstoffenefficiënte toekomst in gang zetten. Dit kan leiden tot nieuwe banen en duurzame ontwikkeling”, aldus Achim Steiner, ondersecretaris-generaal van de VN.

Bron en foto: Unep