02-06-2016 09:45 | Door: Eelco Brandes

Twee regionale circulaire marktinitiatieven, BinBang en Matras Recycling Europe, hebben vanuit het  Groen Gezond Slim (GGS) Fonds van Economic Board Utrecht (EBU) een financiering ontvangen.

Het Groen, Gezond, Slim Fonds is bedoeld voor mkb-ondernemers die financiering (gedeeltelijk) via crowdfunding organiseren. De EBU kan tot 25 procent bijdragen aan de financiering in de vorm van een lening als de rest van de financieringsvraag via een crowdfundingplatform wordt opgehaald.

Matras Recycling

Matras Recycling Europe uit Vianen is gespecialiseerd in het recyclen van materialen waaruit matrassen bestaan. Denk hierbij aan PU-schuim, latex en staal. Na inname worden de matrassen door Matras Recycling Europe ontleed en gesorteerd.

De gesorteerde materiaalstromen worden vrijwel geheel hergebruikt. Via Oneplanetcrowd heeft Matras Recycling Europe € 90.000 aan crowdfunding opgehaald. Via een lening van € 100.000 bij het GGS Fonds wordt dit bedrag verder aangevuld. Matras Recycling Europe recyclet met 275.000 matrassen per jaar inmiddels 20 procent van de Nederlandse markt.

BinBang

De Utrechtse start-up BinBang introduceert slimme afvalbins om het afvalscheidingsgemak nog meer te optimaliseren. Met de BinBang kan afval in iedere ruimte, ook in flats, makkelijk gescheiden worden ingezameld, waardoor het op grote schaal mogelijk wordt om hier nieuwe toepassingen voor te vinden.

BinBang is eind 2014 opgericht en heeft door middel van crowdfunding via Oneplanetcrowd succesvol financiering opgehaald bij private financiers. Vanuit het GGS Fonds ontvangen de start-up daarbij nog een lening van € 50.000.

Bron: Economic Board Utrecht | Foto: Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBV)