10-02-2012 11:42 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Belgische grondstoffenbedrijf Umicore heeft in 2011 een recordomzet geboekt van €2,3 mrd, een stijging van 15 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. De stijging werd voornamelijk gedreven door de afdeling recycling.

Het Belgische Umicore produceert en verwerkt een wijd scala aan grondstoffen. De onderneming is onderverdeeld in vier business units, waarvan recycling in 2011 het best presteerde. De afdeling haalde een omzet van €609 mln (stijging 20 procent ten opzichte van 2010) en een EBIT van €267 mln (stijging 37 procent). Daarmee zorgt recycling voor 27 procent van de omzet, maar 58 procent van de totale EBIT.

De business unit recycling richt zich met name op het terugwinnen van 26 waardevolle metalen, zoals goud en platinum, maar ook lood, koper en selenium. Hiervoor verwerkt Umicore onder andere oude batterijen en bijproducten van de juwelenindustrie.

Duurzame ontwikkeling

CEO Marc Grynberg van Umicore verwacht een aanhoudende groei. Meevaller is dat de Europese regelgeving voor elektronisch afval aangescherpt is. "Dat is in het voordeel van Umicore", aldus Grynberg. De omzetgroei van het bedrijf was sneller dan de markt, wat de sterkte van de concurrentiepositie benadrukt.

De strategie voor vooruitgang en innovatie van Umicore is opgebouwd rond het concept van duurzame ontwikkeling. Het bedrijf richt zich onder andere op productie en opslag van schone energie en het recyclen van edel- en non-ferrometalen. Het bedrijf werd onlangs nog verkozen tot één van de meest duurzame bedrijven ter wereld.

Mijlpaal

Umicore heeft onlangs, in samenwerking met Solvay, een proefinstallatie voor de productie van waterstof in Hoboken opgesteld. De installatie die waterstof omzet in elektriciteit kan worden gezien als een ‘mini-elektriciteitscentrale’. Brandstofcellen op basis van waterstof bieden de mogelijkheid voertuigen, maar ook wkk-centrales en elektriciteitsgroepen CO2-vrij of CO2-arm te maken.

Naar verwachting is de grote brandstofcel van Umicore en Solvay binnen twee jaar gereed voor zogeheten stationaire toepassingen.

Bron: hln

Foto: Durotriges