15-07-2013 10:58 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Autofabrikant General Motors recyclet wereldwijd 90 procent van zijn fabrieksafval. Dat resulteert jaarlijks in een besparing van $1 mrd (€770 mln).

In het jaarverslag van General Motors schrijft CEO Dan Akerson: 'Een diversiteit aan energiebronnen, het behoud van grondstoffen en CO2-reductie zijn noodzakelijk voor het bedrijf. Duurzaamheid kan zorgen voor kansen, besparingen en vermindering van risico's.'

Een van de duurzame initiatieven van General Motors is het verminderen en recyclen van afval. Momenteel heeft General Motors 105 fabrieken die geen afval meer naar de vuilstort sturen. Het bedrijf wil dat in 2020 verhoogd hebben naar 125 afval-vrije fabrieken.

Om de hoeveelheid afval te verminderen stapten fabrieken in India, Thailand en Rusland over van houten pallets naar pallets van herbruikbaar plastic. Die overstap bespaarde in totaal 566 ton afval. Daarnaast installeerde het bedrijf een elektronisch volgsysteem voor alle bijproducten om deze bijproducten zo goed mogelijk te kunnen hergebruiken of recyclen.

Met dit soort maatregelen heeft General Motors in een jaar de hoeveelheid afval per auto met 10 procent verminderd, van 303 kilogram per auto in 2011 naar 285 kilogram per auto in 2012.

Bron: Businessgreen Foto:  cliff1066 via Flickr.com