08-06-2016 10:06 | Door: Eelco Brandes

In de gemeente Bronckhorst komt de vuilophaler alleen nog op verzoek. Door het betere inzamelen en scheiden van afval is het voor veel inwoners namelijk allang niet meer nodig om iedere week hun container aan de straat te zetten.

In een gedeelte van de gemeente Bronckhorst is deze maand gestart met een ander systeem van afval ophalen. De vuilniswagens rijden daar niet meer iedere week dezelfde route waarbij ze alle huizen aandoen.

Er wordt alleen gestopt en geleegd bij inwoners die van tevoren hebben aangegeven dat hun container vol is. Door dit systeem van rijden op aanvraag in te voeren hoopt de afvalophaler Circulus Berkel minder kilometers te rijden en minder CO2 uit te stoten.

Kleine ophaalronde

De proef duurt en jaar en wordt gehouden in het buitengebied van Bronckhorst bij 700 huishoudens. Bewoners kunnen zich per internet aanmelden als hun container geleegd moet worden.

De test sorteert effect. Nu al is het zo dat tijdens de wekelijkse ophaalronden maar vijftig procent van de containers buiten wordt gezet. De overheid heeft een doelstelling voor afvalscheiding: minimaal 75 procent gescheiden inzameling in 2020. De gemeente Bronckhorst heeft die doelstelling nu al gehaald, blijkt uit het jaarverslag van Circulus Berkel.

Bron: Circulus Berkel | Foto: Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBV)